onsdag 3 juli 2013

”LIVE-TV från Almedalen” – som en dörr slängd i ansiktet

”Vi sänder LIVE direkt från Almedalen varje dag!”, ”Live-rapporter och tv-analyser av partierna”, ”12 timmar live-tv varje dag direkt från Almedalen!”, ”Missa inte våra direktsända kommentarer”…
Alla de stora tidningarna basunerar stolt ut sina satsningar på webb-tv i Almedalen. Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och andra tidningar tävlar om att vara först med det senaste.

Och visst vill vi hänga med i vad som händer! Men hörselskadade som tittar in på tidningarnas webb-tv-sidor möts genast av en dörr slängd i ansiktet: Sändningarna saknar textning.

Hälften av landets hörselskadade – över 700 000 – behöver text för att kunna uppfatta vad som sägs i tv. Det är en stor grupp människor. Därför ställer staten krav på SVT och TV4 att kanalerna måste texta större delen av sitt utbud.
Men på tidningarna ställs inga sådana krav, och det är ett problem som växer i rasande takt. Live-tv har blivit en betydande del av tidningarnas webbutbud bara under det senaste året.
Särskilt tydligt märks det nu, under den pågående Almedalsveckan.
Det rapporteras, kommenteras, analyseras, intervjuas och debatteras i webb-sänd tv timme efter timme, med partiledare, journalister och opinionsbildare av alla de slag.

Pressens rapportering från Almedalen är en central del av det politiska livet i Sverige. I grunden handlar därför webb-tv-sändningarna om viktiga värden som demokrati och yttrandefrihet. Alla borde kunna följa debatten, om de vill – även vi som inte hör så bra.

Troligen kommer det att bli ännu mer live-tv på webben framöver. I en medievärld där nyhetscykeln snurrar allt snabbare ger webb-tv möjlighet till rapportering i real-tid, med en stark känsla av närvaro. Det går snabbt, det är enkelt och relativt billigt.
Denna utveckling gör att textning av webb-tv måste prioriteras av samtliga medier. Vi vägrar tro att landets ledande publicister accepterar att en stor grupp av befolkningen inte får chansen att ta del av nyheter och samhällsdebatt.

Därför vill vi inte ha några ursäkter från medier som stänger oss ute genom otextade sändningar. Vi vill bara att ni öppnar dörren, och släpper in oss i värmen – i det offentliga samtalet i webb-tv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar